ה
רבנית ברכה קאפח הייתה אישה שעסקה כל ימיה במעשי חסד. היא נודעה כמי שהקימה מפעלי חסד רבים לטובת אוכלוסיות מוחלשות, כמו מפעל לחלוקת מזון, מיזם לבגדים יד שנייה, מפעל רקמה ועוד.
פעם נשאלה כיצד מתייחס בעלה, הרב יוסף קאפח, לעובדה שהיא נעדרת מן הבית פעמים רבות לטובת מפעליה החברתיים.
השיבה הרבנית קאפח בחיוך: "הוא כותב ספרים, ואילו אני עושה מה שכתוב בהם."
הזוג קאפח מציב מודל של שני הפכים המשלימים זה את זה. הוא איש תורה, חוקר, מלמד, דיין וכותב ספרים, והיא – אשת מעשה וחסד, העושה את מה שכתוב בהם.
מדינת ישראל הכירה בפועלם יוצא הדופן של השניים, כל אחד בתחומו, והעניקה את פרס ישראל גם לרב יוסף קאפח על פועלו בתחומי הרוח, וגם לרבנית ברכה קאפח על פועלה בעולם המעשה.
השאלה שנשאלה הרבנית מניחה שהיעדרותה מן הבית היא עניין בעייתי שיש לבעלה מה לומר עליו.
בתשובתה השנונה היא לא עונה מה בעלה חושב על העניין, אלא מה היא חושבת על העניין ובכך מציבה דגם של אישה דעתנית ובעלת יוזמה.
בתשובתה היא מדגישה עד כמה חשוב לפעול באופן מעשי לתיקון המציאות, שכן עולם המילים הוא עולם אידאי בלבד ורק עולם המעשה מוריד את הרעיונות אל קרקע המציאות ויכול להביא לשינוי ממשי בחיים. שילובם יחד של המילים והמעשים יכול ליצור עולם שלם ומתוקן.
בית אחד עולם ומלואו – תקציר לילדים
בית אחד עולם ומלואו – תקציר לילדים
הרבנית קאפח זקפה את העשייה החברתית הענפה שלה לחינוך מהבית. היא סיפרה שהיא ואמה שהתגוררו בצנעא שבתימן, הכינו סלי מזון בכל יום שישי לפנות בוקר, והיא הניחה אותם בפתחי הבתים של הנזקקים. עוד סיפרה שבמהלך יום שישי הגיעו לבית הוריה עניים, ושסבא שלה והיא חילקו להם חבילות מזון נוספות ותרומה כספית.
שנה ראשונה
מִתְמַלֵּאת בִּרְכָתֵךְ
בּינָה-חָכְמָה-וְדַעַת
מוּל אוֹרוֹת הַשַּׁבָּת.
וְאַנְחָתֵךְ הַצּוֹרֶפֶת
לְלַחַשׁ עֲנִיִּים הַמְפַלֵּל
לִשְׁלוֹמֵךְ וְדוֹרֵשׁ: אַיֵּה?
וְעֵינֵךְ הַתְּמֵהָה:
שֵׁב וְאַל תַּעֲשֶׂה?