הרב יוסף משאש, נחלת אבות, א עמ' מז. שמע מפי רבי רפאל דוד בירדוגו בנו של רבי יעקב בירדוגו.
כיצד השפיע חלומו של הרב יעקב בירדוגו על סדר התפילה בקהילה?
ר
בי יעקב בירדוגו, רבה של העיר מקנס שבמרוקו, היה גם משורר ופייטן, ואת הפיוטים נהג לשלב בתפילה כאשר שימש כחזן בבית הכנסת "אלחכם" שאותו הקים. ביום טוב ראשון של חג הפסח עבר הרב בירדוגו לפני התיבה והחליט לשלב בתפילה כמה פיוטים חדשים שכתב והלחין. המילים הנוגעות והמנגינה המרגשת סחפו את כל המתפללים, ובמהרה עלתה מבית הכנסת שירה אדירה.
הרב בירדוגו חזר לבית שמח וטוב לב, אך באותו הלילה התגלה אליו בחלומו הפייטן רבי דוד חסין, גדול משוררי מרוקו, ואמר לו בכעס: "אתה מסיג גבול! עד כה שרו רק את הפיוטים שלי בחגים."
הרב בירדוגו נבהל והחליט לתקן את מעשיו. ביום השני של חג הפסח שר בתפילה שוב, אך הפעם שר רק את פיוטיו של רבי דוד חסין. בסיום התפילה ניגשו אליו כמה מן המתפללים ושאלו: "מה השתנה? מדוע לא שרת מפיוטיך הנפלאים?!" הרב בירדוגו סיפר להם על החלום ועל החלטתו להסתפק בפיוטים הישנים. אך המתפללים לא הרפו "אנו מבקשים שתשיר מפיוטיך החדשים!"
לשמע הפצרותיהם החליט הרב בירדוגו לשלב בין הפיוטים – "מכאן ואילך נשיר גם מפיוטיי וגם מפיוטי רבי דוד חסין."
באותו הלילה שוב התגלה אליו בחלום רבי דוד חסין. הרב בירדוגו נבהל וחשש שגם הפעם יגער בו על שגרע מפיוטיו, אך להפתעתו רבי דוד חסין הרעיף עליו ברכות ושבחים: "אשריך! אשרי העם שככה לו! יברכך ה' וישמרך."
הרב יעקב בירדוגו, שהיה מגדולי חכמי מרוקו, היה גם משורר ופייטן גדול, ואת פיוטיו הוא קיבץ בספר "קול יעקב". באופן טבעי, שמח רבי יעקב בפיוטיו וביקש לשלב אותם בתפילת החג. ואולם פיוטיו ששולבו בתפילה דחקו החוצה את פיוטיו של חותנו, רבי דוד חסין, גדול משוררי מרוקו.
חלומותיו של רבי יעקב בירדוגו מבטאים את המתח עמוק בין החדש לישן: רבי יעקב מבכר בתחילה את המסורת, ומעדיף לוותר על פיוטיו כדי לשמור על כבודו של רבי דוד חסין ועל המסורת הקהילתית. המתפללים, שהפיוטים של הרב בירדוגו מוצאים חן בעיניהם, דוחקים ברבי יעקב לשלב בתפילה את הפיוטים החדשים והמלהיבים; בסופו של הסיפור מלמדנו רבי דוד חסין שאין להוציא את הישן מפני החדש, אך גם אין להישאר בבית כנסת שיש בו רק מן הישן. אשרי העם שמצליח לשלב את החדש והישן יחד.
גרסת כיסוי היא יצירה מחודשת שבה שיר ישן מקבל פנים חדשות.
קחו למשל את השיר "מה איתי". במקור שרו אותו ג'וזי כץ ואריק איינשטיין, אבל להקת טיפקס הפכה אותו למשהו כל כך דומה וכל כך שונה…
מה איתי – טיפקס – מבצעים את אריק איינשטיין וג'וזי כץ | טיפקס – הערוץ הרשמי TeapacksIL
גרסת כיסוי היא יצירה מחודשת שבה שיר ישן מקבל פנים חדשות.
קחו למשל את השיר "מה איתי". במקור שרו אותו ג'וזי כץ ואריק איינשטיין, אבל להקת טיפקס הפכה אותו למשהו כל כך דומה וכל כך שונה…
מה איתי – טיפקס – מבצעים את אריק איינשטיין וג'וזי כץ | טיפקס – הערוץ הרשמי TeapacksIL
בסרט הראשון בסדרת הסרטים "צעצוע של סיפור" חושש צעצוע השריף וודי שהילד אנדי ינטוש אותו לטובת צעצוע חדש של איש חלל בשם באז. מכאן מתחילה שרשרת של טעויות ותקלות עד לפיוס ושיתוף פעולה בין הצעצוע הישן לצעצוע העתידני.
פתגם ערבי מבטא את המסר של הסיפור היטב: ِ ٱليِّ ما عْن ِ دو عتيق- ما عْندو جديد, ובתרגום לעברית: מי שאין לו ישן – אין לו חדש.