ק
ֶס מֶלְקֶה עזריה יִהֶיִיס היה אומר:
"אחרי שאלך לעולמי, אל תבכו. ספרו מה שעשיתי.
ספרו שלא חסר לי דבר בחיי.
ספרו שקיבלתי את התורה מאבי, ומסרתי אותה לבני."
קס מֶלְקֶה עזריה יִהֶיִיס היה קס הקסים (ליקה כהנת, תפקיד מקביל לתפקיד הרב הראשי) של קהילת ביתא ישראל בישראל.
בצוואתו הרוחנית נגע בשני תחומים. ראשית הוא סיכם את חייו בהכרת טובה על כל השפע שזכה לו בחייו. התחושה שלא חסר לו דבר בעולמו מביאה אותו לבקש למעט בבכי ובצער, ולהרבות בסיפורים על פועלו.
לאחר מכן הוא מתמצת את מה שראה כייעודו בחיים בצורה פשוטה – העברת התורה מן הדור שקדם לו לדור הבא אחריו, מאבותיו לבניו. התפיסה הזאת – שהאדם הוא חוליה בשרשרת הדורות, שבה התורה עוברת במסורת מאב לבן וממורה לתלמיד – הולמת את העולם היהודי בכלל ואת יהדות אתיופיה בפרט.
מבט על צוואתו בשלמותה מגלה שהתורה עוברת מדור לדור לא רק דרך לימוד האורית (ספר התורה המקודש ליהודי אתיופיה), אלא גם דרך תיאור המעשים וההתנהגות של גדולי העדה. כך סיפור חייו של הקס הוא חלק בלתי נפרד מן התורה העוברת מדור לדור.
סרטון של תאגיד השידור הישראלי "כאן" על חג הסיגד שנחגג על ידי יהודי אתיופיה.
כאן מציינים | סיגד | כאן
סרטון של תאגיד השידור הישראלי "כאן" על חג הסיגד שנחגג על ידי יהודי אתיופיה.
כאן מציינים | סיגד | כאן
קס מֶלְקֶה עזריה יִהֶיִיס (2011-1926) היה דמות מרכזית בקרב יהודי אתיופיה. הוא למד תורה מאביו קֶס עזריה בכפר טֶדָה, ובשנת 1941 הוסמך לתפקיד קס וסייע לאביו. הוא נהג לנדוד בין הכפרים כדי לחזק את הזהות היהודית והשמירה על המסורת, ואף הקים בתי כנסת רבים ברחבי אתיופיה.
עלה לארץ בשנת 1991 והתיישב באשקלון. עם עלייתו לארץ הקים את המועצה הארצית של כוהני יהדות אתיופיה בישראל, ופעל רבות לשימור המסורת של יהודי אתיופיה ולהכרה בהם על ידי הממסד בישראל.
הרב יוסף קאפח כתב בצוואתו: "אני מיציתי את חיי בחיוב."